Ένα άρθρο απο τους:
Μπετροσιάν Άλεξ  | Σταύρος Χρήστου | Σταυρούλα Καλαθάκη

Οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων έπαιξαν και εξακολουθούν να παίζουν κεντρικό ρόλο στην εξάπλωση της επιδημίας COVID-19 στη χώρα μας. Ο ιός προσβάλλει δυσανάλογα τους τροφίμους των ΜΦΗ λόγω της μεγάλης αναλογίας ευάλωτων ηλικιωμένων ατόμων και ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας. Οι παράγοντες αυτοί, αυξάνουν τόσο τη συχνότητα και τη βαρύτητα της λοίμωξης από τον ιό COVID-19 και οδηγούν σε υψηλή θνητότητα.

Κύματα από τέτοιες λοιμώξεις έχουν εμφανιστεί σε όλες τις ΜΦΗ ανεξάρτητα από την ποιότητα και την επάρκεια ή μη του υπάρχοντος προσωπικού. Στην μονάδα μας , την ΄΄ΚΑΛΛΙΣΤΩ΄΄, είχαμε την εμφάνιση δύο μεγάλων επιδημικών κυμάτων COVID-19, που αφορούσαν στους μήνες Σεπτέμβριο –Οκτώβριο και Νοέμβριο –Δεκέμβριο 2022, ενώ από την αρχή της χρονιάς υπήρξαν λίγα σποραδικά κρούσματα που αντιμετωπίστηκαν άμεσα χωρίς σημαντική επιβάρυνση της υγείας τους με την χορήγηση αντιικών φαρμάκων και γενικότερης υποστήριξης.

Ένα πολύ ενδιαφέρον επιστημονικά φαινόμενο, που ονομάστηκε rebound –υποτροπιάζων COVID που χαρακτηρίζεται από υποτροπή της λοίμωξης από τον ιό σε ορισμένους ασθενείς οι οποίοι, αφού είχαν πάρει την αντιική θεραπεία και είχαν αρνητικοποιήσει το test ανίχνευσης του ιού, επανεμφάνισαν εκ νέου συμπτώματα –ευτυχώς ήπια και εκ νέου θετικό test-αντιγόνου. Οι ασθενείς αυτοί δεν χρειάστηκαν άλλη θεραπεία για το φαινόμενο αυτό.

Περιγράφουμε την εμπειρία μας από δύο τέτοιες περιπτώσεις ασθενών που νοσηλεύτηκαν και φροντίστηκαν επιτυχώς στη “ΜΦΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ”, που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό ΄΄INFECTIOUS MEDICINE.